Nya titlar

Chil Rajchman, Jag är den sista juden : Treblinka (1942-1943). Översättning och förord Salomon Schulman. - Stockholm : Norstedt, 2010. - 136 s. : ill.
I oktober 1942 deporterades Chil Rajchman och hans syster till Treblinka. Systern förs omedelbart efter ankomsten till gaskammaren medan Chil Överlever tack vare slumpen, list oc htur. I samband med en revolt, efter ungefär tio månader i lägret, lyckas han fly. Resten av kriget håller han sig gömd i Polen.
Direkt efter flykten skriver han ner sina minnen i en anteckningsbok. Det är en rå och grovhuggen skildring av en fasansfull period. Rajchman beskriver dagarna i lägret och vad han tvingas göra. Särskilt vedervärdiga är beskrivningarna om hur lägret måste effektiviseras för att klara av att döda alla som anländer: nya metoder för att bränna kropparna, nya sätt att stapla kropparna så att allt fler kan brännas. Brutaliteten från mördarnas sida är besinningslös.
Uppemot 900 000 människor dödades i Treblinka. Bara 57 personer överlevde. Chil Rajchman var en av dem. Hans bok är ett viktigt historiskt vittnesmål om det mest effektiva förintelselägret.