immi

Falukuriren sprider på ledarsidan osanningar om invandrare

2003-12-16
På ledarsidan skriver Falukuriren den 18 december om "Ett missbruk som legaliserats?".
Med utgångspunkt i frågor som berör den svenska sjukvården går kolumnisten vidare på frågan om kostnader för invandringen. Kolumnisten skriver: "En sak som har förändrats är kostnaden för den svenska immigrationen. 1990 uppgick kostnaden för invandringen till 100 miljarder kr. 1999 uppgick kostnaden till 267 miljarder kr*. Det är väldigt mycket pengar! "

Kolumnisten anger som källan "Universitetslektorn i företagsekonomi vid Göteborgs universitet, Lars Jansson, som har skrivit boken "Mångkultur eller välfärd" och en brännpunktartikel i Svenska Dagbladet den 21 augusti. Det är han som har räknat fram de belopp jag angett i artikeln."

Min enkla fråga till Falukuriren är: Var har ni hållit hus under ett och ett halvt år? Har ni inte följt samhällsdebatten under så lång tid? Har ni någon i redaktionen som har till uppgift att granska att det som skrivs har någon gnutta sanning?

Det är nämligen så att den uppgivna universitetslektorn inte är det, utan har varit pensionerad lektor för mer än 10 år sedan. Om detta skrevs i en del tidningar förra året. Det är också så att den artikel som Falukuriren påstår publicerades den 21 augusti i Brännpunkten i Svenska dagbladet gällde året 2002, alltså för nära ett och ett halvt år sedan, och artikeln bemöttes dessutom direkt några dagar senare av de forskare som Jansson uppgav som källa till sina påståenden.

Det är också så att Lars Janssons påståenden om kostnader för invandringen är en fantasiprodukt som inte bygger på vetenskap. Janssons påståenden har bemötts i otaliga artiklar i pressen under hela förra året 2002, bland annat finns en utförlig kritik av Lars Janssons bok på http://www.immi.se/rasism/jansson.htm, där man ifrågasätter hans räknemetod och bemöter några av de grövsta påståenden.

Det är mycket sorgligt att konstatera att främlingsfientliga krafter fortfarande får stöd i dagspressen att sprida sitt budskap, i det här fallet dessutom av en kolumnist som ansvarar för ledarsidan.

Miguel Benito
Institutschef
Vi har begärt att svaret ska införas i Faluluriren, men till dags dato inte fått någon respons.

Tillbaka till sidan om rasism

Tillbaka till Immigrant-institutets hemsida


Till html av Miguel Benito, december 2003