Nigeriabrev

Nigeriabreven

För några år sedan hade Immigrant-institutet en sida med information om Nigeriabrev.
Det drog vi in eftersom vi trodde att feenomenet hade minskat och att folk inte längre lät sig luras.

Den 29 juli 2014 meddelar den spanska polisen att de har lyckats fängsla 85 personer som ägnade sig åt detta. För er som kan läsa spanska hänvisar vi till denna sida:
Detenidas 84 personas en una operación contra la estafa de las "cartas nigerianas"

Domen har redan kommit. Förmodligen första gången detta sker i världen:
Condenadas 14 personas por estafar con cartas nigerianas prometiendo el cobro de falsas herencias, El Mundo 12 september 2014

Här nedan återger vi vad vi då skrev:

Immigrant-institutet får nästan dagligen brev från alla världens änkor, söner och döttrar till diktatorer, generaler, högt uppsatta personer inom förvaltningen etc som påstår ha stora tillgångar och behöver hjälp med placeringen.
Enligt den svenska polisen är det fortfarande många människor som låter sig luras och blir inblandade i bedrägeriförsök, som bara kan sluta med att man blir av med sina egna pengar.
Med början på julafton 2003 och några dagar framöver försökte vi återge några varianter av vad som kommit att kallas "Nigeriabrev", mest för att de flesta uppges komma därifrån, även om de är skrivna i England, Holland eller vilket annat land som helst i Europa.

Nu är Nigeriabreven ännu fler och annorlunda.
Juli 2007 kom detta brev från en adress i Sverige, skrivet av någon som uppenbarligen har svårt med det svenska språket men som uppger sig för att heta Anders Karlsson. Brevet är en översättning från engelska via översättarverktyget Inter Tran. En variant av den engelska texten med översättning återges i separat fil.
Vi återger det för att man inte ska behöva misstänka invandrarna i Sverige. Så dåliga på svenska är vi inte. Roligt blir det. Håll er till godo.

Detta skriver den svenska polisen på sin hemsida:
"Nigeriabrev"
Scenario:
Du får ett mejl av en person som påstår sig ha en stor summa pengar som han eller hon behöver hjälp med att föra ut från ett annat land. Bedragaren hävdar att du kommer att bli rikligt belönad om du hjälper till.

Bedragarens mål är att:
•Få dig att lämna ut dina kontouppgifter. De används sedan för att komma åt dina pengar och för att begå bedrägerier mot andra,
•lura in dig i en händelsekedja där du tvingas betala mutor och avgifter.

Så skyddar du dig:
•Ställ dig frågan om detta verkar rimligt. Hur stor är chansen att just du, av alla internetanvändare, skulle bli tillfrågad om att delta i något som skulle ge stora penningsummor för nästan ingen motprestation?
•Besvara aldrig den här typen av erbjudanden.