2017

1 Juni 2017:
Rosa Taikon har avlidit Det är med sorgen i hjärtat som jag har den sorgesamma nyheten att berätta att vår kära släkting Rosa Taikon avled i dag klockan 17:00 på Östersunds sjukhus. Rosa Skulle ha fyllt 91 år om ett par månader. Rosa Taikon stod alltid bredvid sin syster Katarina i kampen om romers rätt. Rätten till bostad och skola. Rosa har fört kampen vidare efter sin kära lillasyster Katarinas bortgång, de bägge sida vid sida med Thomas Hammarberg och Hans Caldaras.
Hennes silversmide blev belönat på många sätt bland annat med regeringens guldmedalj för sitt betydelsefulla konstnärskap, som förenar nyskapande smyckedesign med romska smidestraditioner. Hon kom att kallas silversmidets Drottning.
Rosa Taikon uppmärksammades för sitt ihärdiga arbete för romernas mänskligas rättigheter under en ceremoni i Riksdagens andrakammarsal. Den gången var det Olof Palmes minnesfond som uppmärksammade hennes arbete. Rosa tilldelades priset av Lisbet Palme.
Nästa hedersbetygelse kom då Rosa under pompa och ståt utsetts till hedersdoktor på Södertörns högskola. – Vi ville hedra hennes engagemang för romskt kulturarv och mänskliga rättigheter, sa Mats Grahn, ordförande för fakultetsnämnden på Södertörns högskola då han lade Lagerkransen på hennes huvud.
Rosa kom genom åren att bli många unga romers och andras förebild.
Det är med stor saknad och förtvivlan vi deltar familjens Rosa Taikons sorg.
Med Vänliga Hälsningar,
Fred Taikon

2015

Juli 2015:
Barnradion i P4: Premiär för radioföljetongen Katitzi
kl. 17:45-18:00
Barnradion i P4 kommer i sommar att sända en nyinspelad radioföljetong baserad på Katarina Taikons självbiografiska bok om den romska flickan Katitzi. Skådespelerskan Philomène Grandin, känd från Barnkanalens Philofix, är uppläsare. Måndag 6 juli i Barnradion i P4: Premiär för radioföljetongen Katitzi
Följetongen har premiär 6 juli och sänds under tre veckor.

Det är den första av Katarina Taikons tretton böcker om Katitzi som ligger till grund för Barnradions följetong. Den handlar om den romska flickan Katitzis resa från barnhemmet till tältlägret där pappan och syskonen bor. En tidlös berättelse om en rolig, smart och busig flicka som växte upp utan allt som andra flickor i hennes ålder tog förgivet.

Philomène Grandin har läst in Katitzi för Barnradion i P4:
– När jag var barn blev jag framförallt tagen av hur vacker och stark Katitzi var. Jag ville vara som hon! Nu när jag som vuxen fördjupar mig i romanen blir jag mer berörd av utsattheten och orättvisan som Katitzi, hennes familj och andra romer utsattes för (och utsätts för än idag). Tack och lov finns Katitzis starka röst rakt igenom – hon vägrar att lägga sig ner, vägrar att acceptera, säger Philomène Grandin.

Radioföljetongen bygger på nyutgåvan av Katitzi som har bearbetats av Lawen Mohtadi tillsammans med Angelica Ström, Katarina Taikons dotter.

Maj 2015:
Har Sveriges romer fått upprättelse?
Ylva L. Hartmann och Hanna Gerdes
Fonden för mänskliga rättigheter, 2015

2014

21 augusti 2014-- 30 juni 2015:
Vi är romer - möt människorna bakom myten
Utställningen är producerad av Göteborgs stadsmuseum och utvecklad i samarbete med Forum för levande historia. Projektet bygger på ett initiativ av de romska aktivisterna Bagir Kwiek och Tereza Eriksson, journalisterna Sofia Hultqvist och Cecilia Köljing samt fotografen Maja Kristin Nylander.
Plats: Forum för levande historia, Stockholm

28 augusti 2014
Bidrag för konferens om hälsofrämjande arbete för romsk inkludering
Regeringen beviljar Länsstyrelsen i Stockholms län 275 000 kronor för att anordna en konferens om landstingens roll i det hälsofrämjande arbetet för romsk inkludering.
- Att främja romers hälsa är ett prioriterat område i strategin och en involvering av landsting och regioner är centralt för ett framgångsrikt arbete. Det säger integrationsminister Erik Ullenhag.

2013

Vi är romer – möt människorna bakom myten
Utställningen, som öppnades i mars 2013 fortsätter fram till den 12 januari 2014.

Under hösten anordnas Kostnadsfria halvdagsutbildningar om romers kultur, historia och situation idag

Saxat ur Göteborgs stadsmuseums kalendarium våren 2013:

Lördag 23 mars 13.00
Invigning av utställningen Vi är romer!
Välkommen till vår nya utställning. Invigningstal av bland andra Rosa Taikon. Musik med Svarta safirer, dans och mycket mer!

Söndag 24 mars 13.00–16.00
Familjesöndag: Romska sagor
Prova på romsk dans, lyssna till sagor i vårt romska tält och se på dockteater med Angelina Dimitri Taikon och Mikael Dimitri. Sagostund 13.00. Dockteater 14.00, dansworkshop 15.00. Pyssel kostar 20 kronor.

Tisdag 26 mars 15.00
Tisdagsklubben: Det romska Göteborg
Romska familjer har funnits länge i Göteborg men har ofta tvingats dölja sitt ursprung. Ingrid Schiöler, sakkunnig i romska frågor berättar om familjerna och deras livssituation i Göteborg förr och nu.
Plats: Wallenstamsalen. Vi bjuder på fika!

Lördag 6 april, 13 april, 20 april, 27 april, 4 maj, 11 maj och 18 maj
Kl. 13.00
Visning av utställningen Vi är romer!
Möt oss romer – människorna bakom myten. I denna utställning berättar vi om vår vardag och vår historia. Om 500 år av utanförskap, tältliv, aktivism, glädje, traditioner, musik och framtidshopp. För trots kultur, språk, kläder och utseende är vi först och främst människor med allt vad det innebär.

Illustration Jonas Rahm.
Romska sagor lördag 6 april, 13 april, 20 april, 27 april, 4 maj, 11 maj och 18 maj.

Lördag 6 april, 13 april, 20 april, 27 april, 4 maj, 11 maj och 18 maj
Kl. 14.00
Barn: Romska sagor
Lyssna på sagor i vårt romska tält. Om listiga rävar, förtrollade hästar och förälskade berg från sagoboken Det var en gång som inte var.

Lördag 20 april 13.00-17.00
Romskt kulturkafé
Katarina och Katitzi Fokus på Katarina Taikon och hennes självbiografiska bok Katitzi. Det bjuds också på romsk musik och smakupplevelser.
Tider:
13.00 Visning av utställningen Vi är romer!
14.00 Föreläsning – Rosa Taikon berättar om sin syster Katarina. Kristin Hallberg, litteraturforskare Stockholms universitet, diskuterar Katitzi som unik flickkaraktär.
16.00 Smakprov ur föreställningen Katitzi med Cecilia Milocco och Sara Wikström från Folkteatern.

Lördag 25 maj kl. 13.00–17.00
Romskt kulturkafé: I betraktarens ögon
Vi gästas av en romsk kulturpersonlighet, Hans Calderas som berättar om romernas historia och sin egen uppväxt. Det blir också romsk musik och smakupplevelser.
Tider:
13.00 Visning av utställningen Vi är romer!
14.00 I betraktarens ögon – Hans Calderas
16.00 Smakprov ur föreställningen Katitzi med Cecilia Milocco och Sara Wikström från Folkteatern.

Plats: Göteborgs stadsmuseum
Norra Hamngatan 12, Göteborg
(nära Gustaf Adolfs torg/Brunnsparken).
Tel. 031-368 36 00
E-post: stadsmuseum@kultur.goteborg.se

Entré: Vuxen 40 kr (årsbiljett som gäller på fem museer i Göteborg).
Under 25 år: Fri entré
Fri entré för romer

ÖPPET: Tisdag-söndag 10-17 kvällsöppet onsdag 10-20.

:::...................................................................................................................:::
För äldre information klicka här
:::...................................................................................................................:::

Tillbaka till Immigrant-institutets sida om romer.